(foto: BvG&S)

Beksan Serimpi Gåndåkusumå

Choreogra(a)f(en):

Sri Padukå Susuhunan Paku Bhuwånå VIII

Revisor(en):

Sunarna SKar (ASKI, now STSI) 

Compositie(s):

Pathet Sångå ngelik Gending Gåndåkusumå minggah
Ladrang Gåndåsuli suwuk Ketawang Mijil gending kemanak, Ladrang Kagok Madurå Slendro Sångå (9)

Musicus (Musici):

Penabuh ASKI with dr. Rahayu Supanggah Skar

Muziekopname:

Kusuma Recording KGB 011

Duur:

16 ' 40 " 

Regio:

Central Java (Keraton Surakarta Hadiningrat)


Synopsis:

'Seri' betekent 'de sublieme' en 'impi' betekent 'het visioen'. Visioenen van een ideale wereld, gelijkend op de godenhemel, worden in de serimpi-dans door de serimpi-danseressen in beeld gebracht. De Serimpi-dans is één van de hoogste vormen van de klassieke hofdans van de Keraton Surakarta Hadiningrat en aan de regerend vorst wordt altijd de creatie van een nieuwe serimpi-dans toegeschreven.
De Serimpi-dans is dan ook uitsluitend voorbehouden aan de jonge dochters van de vorst. Nog puur en zuiver mogen zij deze bewegingen ondergaan.
In de Serimpi wordt een wereldbeeld geschetst in dansbewegingen en dansstructuren:
• De dans begint met evenwichtige, statische dansposes, die een moment van rust symboliseren.
• Die sereniteit wordt verstoord door steeds wisselende bewegingen en posities van de dansers. Een omstandigheid die te vergelijken is met de disharmonie door de passies van de mensenwereld. In de dans is dat soms aanschouwelijk gemaakt door een strijd.
• De structuur van de dans herstelt zich, zoals ook de mensheid tot bezinning komt.
Deze beelden worden benadrukt doordat de Serimpi-dans altijd wordt uitgevoerd door 4 danseressen.
De Serimpi-dansen van de Keraton Surakarta kenmerken zich door een sterke, geestelijke verbondenheid met de godin van de Zuidzee, Kanjeng Ratu Kidul. De vorstenfamilie ontleent haar aanzien aan de persoonlijke bescherming van de godin. De dans is een eerbetoon aan Kanjeng Ratu Kidul en de dansers stellen zich dan ook geestelijk open voor een innerlijke confrontatie met de Bovenwereld.

De dansacademie van Surskarta, ASKI (Akademi Seni Karawitan Indonesia), heet nu STSI (Sekolah Tinggi Seni Indonesia). Al een aantal jaren geleden heeft de academie toestemming gekregen om enkele Serimpi-dansen van het Surakarta Hadiningrat-hof te reconstrueren. Deze Beksan Serimpi Gåndåkusumå is de ASKI-versie die is gebaseerd op de originele dans van de Keraton Surakarta Hadingrat. De dans is verkort van ongeveer 60 minuten tot bijna 17 minuten en voor de academie vastgelegd door Sunarna SKar.
De Beksan Serimpi Gåndåkusumå is aan Romanita geleerd door Raden Nganten Naniek Sri Winarni SmKar, docente aan de ASKI.
Deze Serimpi Gåndåkusumå-dans is opgedragen aan Z.V.H. Sri Padukå Susuhunan Paku Bhuwånå VIII (1858-1861). De Beksan Serimpi Gåndåkusumå symbooliseert het gezag van Sri Padukå Susuhunan Paku Bhuwånå VIII, dat hem in staat stelde om zijn volk als een goed vorst te leiden.

© Stichting Wisma Ulah Budaya 1999


naar Introductie


naar bovenkant pagina